Έως τώρα περιέγραψα μια κατάσταση που βιώνω και βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Θέλω ωστόσο να επανέλθω στα αρχικά ερωτήματα του πρώτου μέρους.Κυρίως στο αν η βιολογική γεωργία εξυπηρετεί τους στόχους που είχε στο ξεκίνημά της.
Είδαμε στο δεύτερο μέρος τον τρόπο που μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα στους παραγωγούς κηπευτικών της περιοχής μας κυρίως. Το θέμα είναι για πόσο αφού η όλη ανάλυση στηρίζεται σε οικονομικούς όρους και όρους marketing, όροι που για όσους είναι τουλάχιστον υποψιασμένοι με το οικονομικό κύκλωμα και το ρόλο λειτουργίας του είναι καταδικασμένοι με ημερομηνία λήξεως.Ακριβώς όπως και η γεωργία έτσι όπως την εφαρμόζουμε, «συμβατική» ή δήθεν «οικολογική».
Θα σταθώ στο δήθεν «οικολογική» για να επανέλθω στο θέμα μας. Έχω στο μυαλό μου ότι βιολογική ή οικολογική γεωργία είναι ο τρόπος καλλιέργειας που προσπαθεί να εξαλείψει τη χρήση χημικών και πρόσθετων σκευασμάτων, σέβεται τα μέσα εργασίας (φυσικούς πόρους, εργασία κλπ) και φυσικά σέβεται τον καταναλωτή. Γιατί λοιπόν τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά? Απευθύνεται από «ελίτ» παραγωγούς σε «ελίτ» καταναλωτές; Αυτή είναι η οικο-λογική στάση και των μεν και των δε? Υπάρχει τελικά νόημα στη συζήτηση του να πετύχουμε υψηλότερο εισόδημα για τον Θεσπρωτό παραγωγό όταν μόνο στην Ηγουμενίτσα έχουν ανάγκη άμεσης και βασικής σίτισης πλέον των χιλίων ατόμων;
Και γιατί να βρεθεί στην αντίστοιχη κατάσταση και ο παραγωγός θα μου πείτε…Γιατί λοιπόν να μην μειώσει το κόστος παραγωγής, να ξεφύγει από τη μυθοπλασία του «ακριβού» βιολογικού προϊόντος,γιατί να μην προσφέρει άφθονα και σε λογική τιμή προϊόντα από την τοπική παραγωγή στην τοπική κατανάλωση και γιατί αυτός που έχει πραγματικά ανάγκη να μην εκπαιδευτεί σε αυτές τις διαδικασίες;
Γνωρίζω ότι υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις («κανόνες αγοράς» τις ονομάζουν κάποιοι) μόνο που οι κανόνες αυτοί διαμορφώνονται από την ίδια την Αγορά… του Δήμου.
Το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιμείνουμε στην παραγωγή, και να συνδράμουμε στην εκπαίδευση.
Καλή και παραγωγική χρονιά λοιπόν!
Διαβάστε το 1ο μέρος: http://mouselimis.blogspot.com/2012/12/1.html
Διαβάστε το 2ο μέρος:http://mouselimis.blogspot.com/2012/12/2.html