Ανομβρία και ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια

Λαμβάνοντας πολλά μηνύματα ανησυχίας και στενοχώριας από παραγωγούς σχετικά με την εξέλιξη της παραγωγής των ελαιοδένδρων, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής, αναφερόμενος στην ελαιοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας:

  1. Οι καιρικές συνθήκες κατά τους περασμένους μήνες πράγματι ήταν ιδιαίτερα δύσκολες (εκτεταμένη ανομβρία, συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες). Συνθήκες που δικαιολογούν ζημίες, ως ένα βαθμό. Μην το φωνάζετε όμως και ξυπνήσετε τον ΕΛΓΑ.
  2. Δεν δικαιολογείται ζημία  – για το μεγαλύτερο μέρος της Θεσπρωτίας το 2017, της Θεσπρωτίας τονίζω – σε προσεγμένα ελαιόδενδρα και θα αναφερθώ παρακάτω τι σημαίνει προσεγμένο ελαιόδενδρο.
  3. Αν μαυρίσανε οι ελιές είναι σημάδι έναρξης, ή σωστότερα ολοκλήρωσης συγκομιδής, και όχι «κλάψας».
  4. Οι ελαιοποιήσεις του Οκτωβρίου (ναι, υπάρχουν ανοιχτά ελαιοτριβεία στη Θεσπρωτία στην εποχή που πρέπει) δείξανε πολύ καλές ελαιοπεριεκτικότητες, σε περιοχές «δύσκολες» και «όψιμες» (Μηλοκοκιά – Μαργαριτίου, Παλαιοχώρι Φιλιατών).
  5. Δεν αναφέρομαι σε ποσοστά γιατί θα βγουν λανθασμένα συμπεράσματα. Ξεκολλάμε από το «ποσοστό». Το λάδι, λάδι και τα νούμερα για τα νούμερα.
  6. Εννοείται πως είναι απαράδεκτη και η σκέψη εφέτος για δακοκτονία τον Οκτώβρη, είναι προτιμότερο τα συνεργεία να βγουν να φωνάζουν να συγκομιστεί ο καρπός. Αλλά είπαμε, όχι φωνές γιατί μπορεί να ξυπνήσουνε και αυτά.
  7. Χρονιά σαν και τη φετινή δε θα είναι ασυνήθιστη από εδώ και στο εξής, όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε, το καλύτερο.
  8. Αν θέλουμε να έχουμε ελαιοπερίβολα, και όχι στατιστικά ελαιόδενδρα έχουμε να προσέξουμε τα δένδρα μας. Επαναλαμβάνω: ΑΝ θέλουμε. Παρακάτω παραθέτω σύντομες οδηγίες επιγραμματικά:

Προσεγμένα ελαιόδενδρα

Το Α και το Ω είναι η σωστή διαχείριση του εδάφους. Έδαφος με καλή μικροχλωρίδα, καλή κάλυψη όλο το έτος προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στα ελαιόδενδρα. Ρωτήστε για τα οφέλη της ακαλλιέργειας, της μη χρήσης ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων. Υπάρχουν πολλές λύσεις που αντικαθιστούν τα παραπάνω υλικά. Χρειάζεται καλή «μόνωση» το ριζικό σύστημα. Ρωτήστε τους γεωπόνους σας.

Μην αφήνεται να στρεσαριστούν τα δένδρα λόγω ασθενειών, κυρίαρχο το κυκλοκόνιο. Χρησιμοποιήστε λύσεις που ευνοούν την αειφορία. Υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα, πάμφθηνα και πολύ αποτελεσματικά. Η χημεία δίνει λύσεις, δεν είναι λύση.

ΜΗΝ κλαδεύετε αυστηρά! Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που οδηγούν σε στρες και πολύχρονη ακαρπία (εγκαύματα κορμού, λαίμαργα, νεανικότητες, ακρότονες τάσεις κλπ, κλπ). Ρωτήστε! Ανάθεση σε «έμπειρους» κλαδευτές είναι σίγουρη λύση αποτυχίας.

Κουβέντες του τύπου: » Μα εγώ κλαδεύω, βάζω λίπασμα, ραντίζω» είναι για γέλια (και τελικά για κλάματα). Κάντε τα αλλά κάντε τα σωστά. 70 γεωπόνους έχει ο νομός, ρωτήστε!

Υ.Γ. Όσοι έχουν καλή προαίρεση είναι ευπρόσδεκτοι για επικοινωνία. Παραγωγός που θα ρίξει φταίξιμο σε ατυχία, στον κακό καιρό και στο κακό το ριζικό μπορεί να καταφύγει σε αστρολόγους και συναφείς ειδικότητες.

About Βασίλης Μουσελίμης

Γεωπόνος - Οινολόγος, Παραγωγή & Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε