Ημερίδα για την ελαιοκαλλιέργεια στη Χαλκιδική.

Το περασμένο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου ο συνεταιρισμός βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας Biolivia διοργάνωσε ημερίδα για το παρόν και το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην Όλυνθο Χαλκιδικής.

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και κυρίως τον κ. Ευαγγελινό για την πρόσκληση να συμμετάσχω μεταξύ των ομιλητών καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία που παρείχαν σε όλους τους προσκεκλημένους της ημερίδας.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της ημερίδας θα σταθώ στις συνέργειες που προέκυψαν ή θα προκύψουν από την εκδήλωση αυτή. Η εκδήλωση ανέδειξε – πέραν των γενικών ή συνηθισμένων διαπιστώσεων – προτάσεις, παραδείγματα, εναλλακτικές οδούς και λύσεις στο φάσμα της καλλιέργειας έως τη διάθεση των προϊόντων. Το ότι στην ημερίδα δεν υπήρχαν θεσμοθετημένοι φορείς (τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλων συνεταιρισμών κλπ) αναδεικνύει μια άλλη προοπτική: Το ότι η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων από πλευράς παραγωγών ξεπερνάει τις εθιμοτυπικές ή ψηφοθηρικές παρουσίες ανθρώπων που αφενός μεν δε γνωρίζουν αλλά δεν έχουν και πρόθεση να γνωρίσουν τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας – στη Χαλκιδική εν προκειμένω. Η καλλιέργεια της ελιάς θέλει χρόνια, κόπο, μελέτη και μεθοδική εργασία, σε αντίθεση με τη θητεία ενός καιροσκοπικά ορμώμενου συμμετέχοντος. Άρα στα θετικά της πολύωρης εκδήλωσης η συμμετοχή ανθρώπων με πραγματικό ενδιαφέρον. Ο συνεταιρισμός Biolivia έχει αφιερώσει πολύ από τους προαναφερόμενους πόρους και καινοτομεί στο εξής: μελετά ΠΟΛΥ τα επόμενα βήματα χωρίς να έχει κάποιον «καθοδηγητή». Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

About Βασίλης Μουσελίμης

Γεωπόνος - Οινολόγος, Παραγωγή & Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s