Σχετικά με την εκδήλωση για την προστασία της ντόπιας βιοποικιλότητας στο Πάνθεον.

Είναι πολύ ευχάριστο συμπολίτες μας να μοιράζονται κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς σχετικά με τα αγροτικά και διατροφικά θέματα και κυρίως με τη σημασία της ντόπιας βιοποικιλότητας.

Πολύ περιληπτικά θα αναφερθώ σε κάποια από τα κομμάτια της ομιλίας. Το βασικότερο όλων είναι η εξοντωτική νομοθεσία που ήδη διέπει την κυκλοφορία των ντόπιων σπόρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία και τείνει να ενταθεί. Η επέλαση των υβριδίων – χωρίς αυτά να αποτελούν ανθυγιεινά τρόφιμα – με τον τρόπο που γίνεται είναι βιασμός της φύσης και του δικαιώματός μας να επιλέγουμε το τι τρώμε. Κι όταν αρχίζει να επιβάλλεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών – που αδόκιμα συνηθίζεται να ονομάζονται μεταλλαγμένα – εκεί πλέον βρισκόμαστε στον κυκεώνα της παράνοιας και της ανθρώπινης απληστίας. Στην ουσία χάνεται η ελευθερία του να καλλιεργήσουμε αυτό που θέλουμε, όπως το θέλουμε ακόμα και για οικιακή-ερασιτεχνική χρήση. Και μιλάμε για την πλέον αρχέγονη ανθρώπινη πρακτική και τέχνη, τη γεωργία.

Μπορεί να έχει δαπανηθεί πολύ έρευνα και χρήμα για τη δημιουργία υβριδίων και πολύ φυσιολογικά αυτός που έχει επενδύσει σε αυτά να θέλει να καρπωθεί οφέλη. Είναι αφύσικο ωστόσο να συναινέσουμε στην βραχύβια προοπτική του κέρδους και στην παράνοια της επέκτασης των υβριδίων με τον τρόπο που γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Και αναφέρομαι στην μη προστασία των ντόπιων ποικιλιών είτε ηθελημένα είτε με τη συνδρομή της ντόπιας αδιαφορίας ή άγνοιας, ξεκινώντας από την ατομική.

Χωρίς περιστροφές, η πορεία της παγκόσμιας αγροτικής πολιτικής έχει εκτραπεί. Έχοντας αποκοπεί από την ίδια τη φύση και τις διαδικασίες της, μιλάμε για μια γεωργία που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την ανθρώπινη, χημική, παρέμβαση. Όταν για αιώνες η φύση μεγαλώνει φυτά “από το τίποτα” η σύγχρονη επιστήμη -που αρνείται να μελετήσει αυτό το πάμπλουτο “τίποτα”- δημιουργεί φυτά που δεν μπορούν να αποδώσουν χωρίς λιπάσματα, φάρμακα κλπ.! Και τη στιγμή που τα επιχειρήματα περί κάλυψης των διατροφικών αναγκών του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού της γης έχουν ήδη καταρρεύσει ενώ στον αντίποδα, μέθοδοι φιλικότατοι στο περιβάλλον αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα αυτών.

Αντί λοιπόν να ζούμε στην ψευδαίσθηση του “επιλέγω να βάλω ένα κήπο για ξέρω τι τρώω” επειδή ούτε δικαίωμα επιλογής σε λίγο θα έχουμε, ούτε θα ξέρουμε τι ακριβώς θα καλλιεργούμε, έχουμε να επανακτήσουμε το δικαίωμα της συμμετοχής στην πραγματικά αειφόρο καλλιέργεια της γης. Πρώτο μας μέλημα, η γνώση.

About Βασίλης Μουσελίμης

Γεωπόνος - Οινολόγος, Παραγωγή & Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s