Αγροτική ευδαιμονία εν έτει 2017

Ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή, δυναμική αγροτική έρευνα, εύρυθμη συνεργασία, υγιής επιχειρηματικότητα, εθνική στρατηγική και κυρίως κοινή λογική. Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργίας που αποδομούνται διαχρονικά και σταθερά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία αν υπήρχαν σε πραγματικό επίπεδο – τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών – τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Για τους πιστούς των τεχνικοοικονομικών αναλύσεων μπορούν να αναζητηθούν οι σχετικοί παραγωγικοί δείκτες. Για τους περισσότερους αρκεί μία ψύχραιμη και ρεαλιστική συγκριτική ανασκόπηση. Όχι τόσο σε ποσότητες, μεθόδους και τεχνικές, όσο σε επίπεδο συναλλακτικών ηθών και οικολογικής προσέγγισης.
Μια ματιά στο σύγχρονο αγροτικό κόσμο είναι εξουθενωτική. Εργατικοί και ικανοί αγρότες που δεν γνωρίζουν που να διοχετεύσουν την πληθωρικότητά τους, αναλώνονται σε πρόσκαιρες και ατελέσφορες καλλιέργειες και κινητοποιήσεις. Ευαρεσκόμενοι σε γλωσσικά χάδια επιτήδιων (α)τεχνοκρατών και άσχετων κοινοβουλευτικών συγγενών εξ αίματός τους, όμηροι ενός γραφειοκρατικού, κρατικοδίαιτου και ψηφοθηρικά δομημένου “Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης” παρακαλούν για ένταξη σε ανούσιους “πυλώνες” και προκαλούν για ευνοϊκή μεταχείριση, χάριν δικαιοσύνης, δίκην κακομαθημένου παιδιού. Οι σύμβουλοί τους, γόνοι των ιδίων τις περισσότερες φορές, απέταξαν την ενασχόληση με τη γη, γρανάζια πλέον ενός ιδιόρυθμου αέναου κυκλώματος απομύζησης δυνάμεων και παραγωγικότητας.
Οι ρυθμοί της παγκόσμιας αγοράς παρεμποδίζουν την ψυχική ομοιόσταση στις μεταλλασσόμενες συνθήκες. Η συνέχεια της σχέσης Φύσης και Ανθρώπου βιάζεται και εκβιάζεται. Ο αγρότης δυσκολεύεται να θυμηθεί την παράδοσή του που του υπέβαλλε ενδόμυχα το σεβασμό στη γη, ο γεωπόνος ξεχνά την ετυμολογία του. Οι πολιτικοί αραδιάζουν διαχειριστικές ασυναρτησίες βραχυβιότερες των λόγων που εκστομίζουν.
Όχι, δεν είναι οι αγρότες ξεχωριστή κοινωνική ομάδα, ούτε οι γεωπόνοι, ούτε οι πολιτικοί. Δεν υπάρχουν βιώσιμα πλάνα βασισμένα σε πλανεμένες ηθικές.
Παραγωγοί – προϊόντων, συμβουλών και ιδεών – παραγωγή λοιπόν. Πρώτα απ’όλα ήθους, από αυτό που καταπιεστικά κρύφτηκε εξ αιτίας καινών δαιμονίων. Αρκεί για αρχή. Μιας (βιβλικής) ημέρας.

About Βασίλης Μουσελίμης

Γεωπόνος - Οινολόγος, Παραγωγή & Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε